Årets julepusher

Julepusher

Fram til 2006 kåret vi julepushere kontinuerlig i løpet av høsten, og årets julepusher ble utpekt i starten av advent. Den tvilsomme æren tilfalt i 2006:…

Adventstiden er over oss og vi har derfor kåret årets julepusher. Hvem har vært først ute med å dytte julens kjøpepressbudskap på Ola og Kari nordmann? Konkurransen har vært hard, og fra hele landet har det kommet forslag til julepushere. Gi oss jula tilbake aksjonen har plukket ut tre blant de nominerte og kåret Plantasjen til årets julepusher.

Plantasjen slår alle andre i år:

I september startet de med å sette ut julevarene. Når hagemøblene flyttet ut flyttet julestæsjet inn. Plantasjen sier de må sysselsette sine ansatte med noe. Hva det skal være synes uviktig. Plantasjen skulle da ha mer enn nok av annet juggel og pallevarer å selge av i de overfylte butikkene som får holde søndagsåpent fordi de defineres som gartneri.

Nådde nesten opp:…

2. Aftenposten
Aftenposten vier i oktober flere sider til å markedsføre sine juleshoppingfavoritter i utvalgte byer over hele verden. Flyreisene er billig og shoppingen eksklusiv så hva hindrer oss i å dra? Aftenposten kan og anbefale å stikke innom Island på julebord. Hva gjør det vel om de bidrar til å undergrave nordmenns viktigste høytid med lettvint julepushing? Hvem bryr seg om klimagassutslipp fra fly og de globale miljøkonsekvensene av vårt forbruk? I hvert fall ikke Aftenposten.

3. Meny og Nidar
I oktober stiller Meny ut meter på meter med julemarsipan fra Nidar. Overveldende og malplassert. Hvor mye kostet dette for Nidar? Meny selger seg til Nidar som år etter år er blant de verste føjulspusherne. Folk protesterer, men Nidar lukker øra. Julemarsipanen selges fra september til februar og så er det påskemarsipan fram til juli. Når skal Nidar slutte å være en høytids­kommersialiserings­versting?

De nominerte var:
September (!): Plantasjen
Plantasjen utenfor Arendal bytter ut hagemøbler med nisser for salg. Plantasjen stjeler julegleden fra folk sier Steinar Lem i Framtiden i våre hender. Les artikkel i Nettavisen.
September (!): Esso i Mo i Rana
Esso i Mo i Rana la ut julemarsipan i september. Kundene synes det er mer kvalmende enn innbydende og sier Vent til advent!
3. oktober 2006: Statoil

Statoil på Skøyen utmerket seg tidlig i oktober med å legge ut julemarsipan i butikken, til kundenes forargelse. Klimatiltak vil de utsette til det er for seint, men julemaset vil Statoil starte så tidlig som mulig!
9. oktober 2006: Meny og Nidar i utidig tospann
Meny på Manglerud slår til med flere hyllemeter med julemarsipan. Hvor mye har Nidar betalt for å kjøpe seg inn på beste standsplass i oktober? Som vanlig er det de som ønsker å være først ute i butikkene med julevarene.

14. oktober: Rimi
Rimi på Fosen har startet pepperkakeutsalget. Pepperkaker i oktober gir rar smak i munnen, og Fosen-beboere reagerer.

25. oktober 2006: Cartoon Network har flyttet julen til november
Cartoon Network sender en serie som de har kalt ”Jul i november” – en julekalender i november! Kanalen retter seg mot barn, som kanskje vil synes at det er rart at julen har blitt flyttet fra desember til november?